Scannen

Naast het perifeer blikveld speelt ook het fotografisch geheugen een rol.

Sla een boek een seconde lang open op een willekeurige bladzijde, doe het dicht en je mag er zeker van zijn dat je er iets van hebt ‘geabsorbeerd’: een titel, een woord, een cijfer of iets anders. Het bewust terug kunnen halen vraagt oefening en ervaring met de smartmethode.

Denk eens aan het volgende:

Wanneer je door een straat gaat zie je in een fractie van een seconde wat de situatie is. Dat het een winkelstraat is, dat er veel voetgangers staan te wachten bij het zebrapad, dat er een vrachtwagen stilstaat om uit te laden en ga zo maar door. Wanneer we er in het dagelijks leven al in slagen om supersnel honderden zo niet duizenden dingen tegelijk te zien en te verwerken, kun je je misschien voorstellen dat je brein een blad tekst ook kan waarnemen en verwerken. Maak gebruik van het onbewuste langetermijngeheugen van je brein.

Met scannen blader je door je boek. Je zult niet expliciet iets lezen maar je ervaart in de training dat je onbewuste langetermijngeheugen de informatie op een bepaalde manier heeft verwerkt. Je zult bijvoorbeeld merken dat een bepaalde term voortdurend terugkomt, dat het boek vol staat met cijfers, dat er stukken instaan die onbelangrijk voor je zijn, enz. Deze eerste verkennende trip geeft je een globaal idee van wat je te wachten staat en zet je op het juiste spoor wanneer je het op de turbo manier gaat lezen. De smartmethode leert je dus visueel te lezen.

De hedendaagse mens is voor een groot deel visueel ingesteld en onthoudt dingen beter als hij ze ziet. Met de smartmethode lees je visueel. Met visueel lezen zijn het je ogen die als lenzen fungeren. Je brein neemt de informatie op in je langetermijngeheugen. Jouw miljoenen hersencellen die met elkaar in verbinding staan synthetiseren de informatie. Bovendien zal je brein bij visueel lezen meer verbindingen aangaan waardoor het begrijpen toeneemt. Dus hoe sneller je leest des te groter je begripsvermogen wordt. Ook het onthouden neemt toe doordat het associatieve component in je brein toeneemt. Handig voor vergaderingen, studie, etc.

Analyseren en begrijpen komen later in het proces aan bod. Begin bij het begin. De tekst aannemen. Waarom lees je? Wat de meeste mensen doen is analyseren wat ze lezen tijdens het lezen omdat ze het willen begrijpen. Naast het subvocaliseren gaan je hersens nog eens aan de haal met wat er geschreven staat. Het is dan ook geen wonder dat je op een bepaald moment haast niet eens meer weet wat je leest en soms hele stukken tekst opnieuw moet lezen. Je brein is met andere zaken bezig dan met lezen wat er staat, je dwaalt af.

Wanneer je in staat bent om aan te nemen wat je leest en je nadien pas gaat analyseren heeft dat een groot voordeel. Het voordeel is dat je nauwelijks meer terugspringt, de leessnelheid toeneemt en je door de smartmethode op een meer visuele manier gaat lezen.
SmartReading leert je technieken om te lezen zonder dat je “ertussen zit” met je interne dialoog. Het analyseren doe je o.a. met mindmappen.

Scannen is een techniek waarbij je op onbewust niveau informatie rechtstreeks in je langetermijngeheugen ‘download’. Door te scannen ga je gemakkelijker en sneller visueel lezen. Dyslectici ervaren scannen als een ware verademing.

Met SmartReading ga je weer op je natuurlijke manier lezen.