Vraag en antwoord2022-02-20T12:27:54+00:00

Zie hieronder de meest gestelde vragen van de afgelopen 25 jaar.

Krijg je ook mindmappen in de cursus?2022-02-20T12:28:59+00:00

Ja. Het mindmappen geeft je in combinatie met de smartmethode het ultieme bewijs.

Je leest gegarandeerd  2 tot 3 boeken met de smartmethode en doet slecht 2 tot 3 uur over een boek van ongeveer 250 pagina’s.

Door de smartmethode kun je zo snel gaan en weet je veel meer dan voorheen.

Is er nog een verschil tussen snellezen en SmartReading?2020-03-08T20:53:56+00:00

Omdat ons steeds wordt gevraagd wat het verschil tussen snellezen en SmartReading is, vertrouw ik erop je met de onderstaande beschrijving een duidelijk antwoord te hebben gegeven.

Snellezen is sneller ‘pratend’ lezen wat vermoeiend blijft.
Je doet met snellezen nog steeds veel te veel tegelijk.
Misschien herken je het wel. Je bent tijdens het lezen de woorden die je leest steeds aan het ‘denken’ of aan het ‘zeggen’ in je hoofd. Terwijl je leest wil je begrijpen, analyseren en onthouden wat de auteur nu precies bedoelt. Je springt steeds terug om te checken. Wanneer je iets leest wat je herkent ga je daarover ook nog eens nadenken. Ondertussen dwalen je gedachten af en je bent er niet meer bij, terwijl je wel verder leest. Het gevolg is dat je teruggaat in de tekst om het opnieuw te lezen. Wanneer je sneller ‘pratend’ leest forceer je je brein en dat is vermoeiend.

In het kort wat je tegelijkertijd doet:
• Analyseren
• Begrijpen
• Onthouden
• Afdwalen
• Terugspringen
• Teveel nadenken tijdens het lezen.

SmartReading is visueel lezen
SmartReading is op een breinvriendelijke manier lezen.
Het ‘pratend’ lezen wordt vervangen door visueel lezen, wat veel prettiger en minder vermoeiend is. Met visueel lezen, lees je hele zinnen tegelijk en neem je deze direct op. Het visuele lezen zorgt ervoor dat grote gedeeltes tekst opgenomen worden door de rechterhersenhelft functie. De rechterhersenhelft ‘verklankt’ niet maar neemt visueel op. Kortere stukjes van de tekst lees je met de linkerhersenhelft functie die wel bewust verklankt. SmartReading biedt de optimale mix tussen beide hersenhelften.

Het is een mythe dat je brein multitasking is. Met SmartReading doe je slechts 1 ding. Je leest op een visuele manier waardoor je feilloos opneemt wat er staat. Omdat je zinnen tot alinea’s tegelijk leest heb je geen ‘interne dialoog’ die je afleidt. Afdwalen gebeurt niet meer waardoor je concentratie optimaal is. Je hoeft (bijna) niet meer terug te springen. Het begrijpen en nadenken doe je wanneer je het materiaal geheel hebt opgenomen. Het slim verbanden leggenen analyses maken gaat dan gemakkelijker.

SmartReading In het kort:
• Visueel alinea’s lezen
• Geen afleiding door je ‘interne dialoog’
• Hoge concentratie
• Terugspringen verdwijnt in hoge mate
• Doordat het geheel visueel is opgenomen gaat verbanden leggen gemakkelijker

Onderstaande opmerking van een cursist verwoordt het op deze manier:
Mijn ervaring met “gewoon” lezen en SmartReading.
De ervaring is op energetisch niveau anders. Bij gewoon lezen span ik me in om de woorden tot mij te nemen, te begrijpen wat er staat, te bedenken wat ik er van vind, wat ik er aan kan hebben etc. Kortom, ik ben als persoon druk doende.
Bij SmartReading heb ik ervaren dat ik er zelf niet meer als belemmering tussen zit. Ik doe niet veel meer dan openstaan en de tekst tot me nemen. Ik ontvang de tekst rechtstreeks. De “tussenpersoon” is weg. Er is meer rust en meer rendement. Een hele verbetering!

Hoe zit dat met een roman?
We leren niets af maar kunnen wel nieuwe strategieën aanleren. Afhankelijk van je leesmateriaal kun je de beste manier kiezen. Een roman lees je langzaam om te genieten van het verhaal. Studie en werkmateriaal lees je met de smartmethode om de relevante informatie eruit te halen.

Werkt SmartReading echt?2020-03-08T20:51:56+00:00

Ja.

  1. Daarom genieten sinds 1992 alweer over de duizend mensen van SmartReading met zéér veel resultaat. De Universiteit Nijmegen heeft een wetenschappelijk onderzoek verricht met positieve conclusies.
  2. Zou bijvoorbeeld Carl Verheijen, wereldkampioen schaatsen op de 10 km (4 december 2005 in Heerenveen) zijn naam verbinden aan SmartReading als het niet werkte? Hetzelfde geldt voor directeuren en managers van bekende bedrijven zoals IKEA, RABO Bank etc?
  3. SmartReading ligt ten grondslag aan het begin van het curriculum van diverse MBA opleiders die weten hoe SmartReading werkt. Zij blijven ons terug vragen omdat het een verademing is voor mensen die naast een drukke baan een pittige studie doen.
  4. SmartReading gaat dan ook veel verder dan andere snelleestrainingen en is een unieke beleving die je bijblijft voor de rest van je leven. Hoe ik dat weet?
  5. We hebben regelmatig cursisten die in het verleden ergens een snelleestraining hebben gedaan. Zij vertellen ons: “Zo dan, dit is echt wel even iets anders”.

Zie: ervaringen

Bel gerust en ik leg je met plezier uit wat SmartReading is en hoe het werkt. Tel.: 0252 518537

Hoe werkt SmartReading?2020-03-08T20:48:56+00:00

Je leert bij ons visueel te lezen, waardoor het verklankend lezen enorm afneemt.

Verder leer je technieken die de linker- en rechterhersenhelften laten samenwerken voor verhoogde opname en representatie. Zie voor uitgebreide informatie de SmartReading technieken en de films waarin cursisten vertellen over SmartReading.

Velen zullen je vertellen dat het een openbaring voor hen was. Het is lastig om op een website te vertellen wat je als beleving het beste kunt ervaren.

We hebben een ‘niet goed geld terug’ garantie. De vraag kan zijn: “Waar wacht je nog op of wat doet je nog twijfelen?”

Bel gerust en ik leg je met plezier uit wat SmartReading is en hoe het werkt. Tel.: 0252 518537

Hebben jullie referenties?2020-03-08T20:47:01+00:00
Kan ik het online leren?2022-02-20T12:37:02+00:00

Met de smartmethode gaat dat prima.

Sommige vaardigheden kun je niet online leren maar alleen door te doen.

Wij vragen bijvoorbeeld mensen weleens: “Kun je leren schaatsen door het lezen van een boek?” Ze zeggen dan: “Nee, dat gaat niet.” Met schaatsen zal je echt op het ijs moeten oefenen. Natuurlijk kun je wel alvast de theorie uit een boek halen.

Met SmartReading, wat ook een vaardigheid is, ligt het een tikkeltje anders.

Ofschoon lezen met de smartmethode een vaardigheid is, is het niet net zo’n vaardigheid als schaatsen. Schaatsen moet je helemaal vanaf de grond af aan leren. Ik neem aan dat je wel al kan lezen en hierin zit nu net dat verschil. Omdat je al kan lezen zal de smart-methode, zoals wij die online hebben weten te maken, voor sommige mensen heel goed werken. Dit weten we omdat we al veel feedback hebben ontvangen van mensen dat het goed gaat. Je wordt tijdens de online training stapsgewijs door elke fase geloodst waarmee je de technieken integreert. Je leert op deze manier optimaal de beste leer- en leestechnieken. Inspirerende video’s, duidelijk geschreven opdrachten, te beantwoorden vragen en een helder werkboek helpen je. 

Let op!

Voor sommige andere mensen werkt alleen online leren niet zo goed.

Wanneer ze een vraag hebben willen ze graag direct antwoord hebben en niet hoeven wachten tot beeldbellen /of e-mail contact. Maar dan geen nood. We hebben de training ook blended. Blended betekent gemixt leren. Met Blended leren mix je verschillende leervormen tot één leervorm. Mocht je hebben ingeschreven op de online versie en het wil desondanks toch niet echt lekker gaan?! Dan ben je alsnog van harte welkom op de klassikale dagen. Je hebt dus niks te verliezen want de smart-methode werkt gegarandeerd. En… met een beetje oefening, pas je SmartReading al snel onbewust en bekwaam toe met al je informatieve informatie.

Een mooie mix is smartReading Blended. Deels online en twee klassikale dagen.

Zie hier voor meer informatie.

SmartReading heeft mijn leven veranderd!2022-02-20T12:29:47+00:00

SmartReading heeft mijn leven veranderd!

donderdag 20 oktober 2011 Groningen 2011

Hoewel er geen onderzoeken zijn gedaan om een ​​nauwkeurig percentage aan te geven, wordt aangenomen dat leerstoornissen (LD) tussen 5 en 10 procent van de bevolking treffen. De meest voorkomende zijn: dyslexie, dysografie, dysfasie, dyspraxie, dyscalculie en dysorthografie

Ik ben Niek Lijkelema 23 jaar en studeer op het moment maatschappelijk werk en dienstverlening. Mij is gevraagd om een stukje te schrijven over SmartReading en wat voor effect het heeft op dyslexie. Dit vind ik een eer.

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden wil ik eerst mijn levenservaring met jullie delen, om een beter beeld te krijgen van het effect op SmartReading. Zelf ben ik dyslectisch, dit is geconstateerd bij mij in groep 6. Toen het bekend werd is mijn moeder een cursus gaan volgen en heeft nu nog steeds een praktijk aan huis. Zelf heb ik veel moeite gehad met mijn dyslexie op het voorgezet onderwijs. Na het maken van de Cito-toets werd ik op het laagste niveau in geschaald. Mijn moeder wist dat ik meer kon en heeft zich hard gemaakt dat ik op VMBO Theoretisch mocht beginnen, dit is toen ook gebeurd. Na het 2e jaar ben ik kader beroepsgericht gaan doen. Voor mijn examen ben ik toen gezakt op Engels na een her mondeling heb ik het cijfer om kunnen draaien. Mijn droom was toen om autoverkoper te worden. Ben toen de opleiding autoverkoop gaan volgen ( mbo niveau 4). Maar in het derde jaar liep ik stage bij een groot dealerschap en kreeg toen een klant waar ik dingen op tafel kreeg die ik eigenlijk niet op tafel wilde hebben. Op dat moment heb ik besloten om de zorg in te gaan. Nu doe ik hbo en hier is eigenlijk de ellende begonnen. In het eerste jaar ging het vrij moeizaam en haalde het einde van het jaar net niet. Na veel brieven schrijven naar de examencommissie is het mij toch gelukt om het voor elkaar te krijgen dat ik een sprinto-stick tijdens mijn tentamens mag gebruiken. Ik mocht het van haar over doen met de vakken die ik nog moest halen. Het decanaat heeft mij toen verwezen naar een studiepsycholoog waar ik 8 sessies gehad heb. Dit heeft wel wat op geleverd maar al snel viel ik in mijn oude patroon.

Op een gegeven moment zat ik wat te you-tuben om te kijken hoe ik meer uit mijn studie kon halen toen kwam er een filmpje van SmartReading voorbij. Je ziet vaak van dat soort filmpjes voorbij komen maar deze bleef hangen. Ik heb mij toen ingeschreven voor deze cursus. Ik kwam binnen en had weinig verwachtingen van cursus. Ik melde aan de cursus leider dat ik dyslexie had. Toen zei hij dat ik veel moeite zou kunnen krijgen en aan het einde van de dag helemaal gesloopt zou zijn. Dit was ook het geval. Na wat aangeleerde vaardigheden ging ik met frisse moed terug naar huis en het SmartReading proces begon al bij het eerste bord Hillegom uit. Op dag twee hebben we geleerd te springlezen en mindmappen het mindmappen vind ik erg leuk en het geeft veel plezier tijdens het leren.

Het effect voor mij op de cursus.
Deze cursus heeft voor mij vooral effect gehad op de rust, structuur en doelgerichtheid. Niet zomaar beginnen maar eerst rustig een overzicht maken. Ook het effect van het doendoel heeft mij erg geholpen. Eerst wou ik altijd alles lezen van de tekst. SmartReading is doelgericht, motiverend en rust creërend tijdens het lezen. Door het mindmappen blijft de stof beter hangen wat het studeren leuk maakt. Door het doelgericht lezen pak je alle informatie op die je in je doendoel hebt bepaald. Ik pas deze techniek nu ook toe in de colleges en tijdens het studeren. Als ik aan het smartreaden ben, bijvoorbeeld in de kantine of bij mijn vrienden dan kunnen ze praten tegen me wat ze willen, maar ik hoor ze niet eens. Ik ben super geconcentreerd aan het lezen dus. Het geeft een fijn gevoel dat je binnen anderhalf uur een boek uit hebt en ook nog begrijpt.

Wat is het effect van deze cursus op dyslexie?
Dit is persoonlijk een lastige vraag om deze te beantwoorden. Puur om het feit dat je verschillende soorten dyslexie hebt. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat deze cursus voor alle dyslecten effect zou hebben. Een dyslect moet sowieso 3 keer harder werken dan een ander. Maar door SmartReading hoeft dit niet meer! ( Je hebt meer tijd voor leuke dingen).

Dit komt door de bepaalde techniek die je aangeleerd krijgt. Wij als dyslecten zijn gauw afgeleid en hebben moeite met concentratie. Met SmartReading merk je niet meer wat er om je heen gebeurd. Dit gevoel alleen al geeft enorm veel rust. Ik zou alle dyslectische mensen deze cursus willen aanraden het is een investering met waar voor je geld.

Werkt SmartReading zowel in het Nederlands als in het Engels?2020-03-08T20:30:32+00:00

Ja, wanneer je de Engelse taal beheerst gaat dat net zo goed.

Ik ben in opleiding. Welke training snellezen is het meest geschikt voor mij?2020-03-08T20:29:26+00:00

De keuze is aan jou!

  1. De blended training duurt 2 dagen klassikaal en een deel online.
    De individuele aandacht bij de blended training is uitstekend omdat je klassikaal met de trainer optrekt. Vooraf, tijdens en na de training heb je beschikking over de volledige online training.
  2. Je hebt net zolang als je wilt toegang tot de online training.
    Wanneer je de online training doet is het voordeel dat je dit geheel op je eigen wijze en tempo kunt doen. Je heb niet direct antwoord op je vragen. Je kunt ze per e-mail stellen en de trainer beantwoord binnen 24 uur.
    Ja kunt ook telefonisch contact hebben op een moment dat het ons beider schikt of een skype sessie plannen.
  3. De 2-daagse training voor studenten helpt je omdat vaak voor alleen de online versie de aandacht verslapt en de concentratie niet optimaal is. Voor een kleine meerprijs kan je naast de 2-daagse ook de online versie volgen.

Het uiteindelijke resultaat is identiek.

Ik moet nogal veel studeren. Kan ik SmartReading gebruiken?2020-03-08T20:24:33+00:00

SmartReading is heel handig voor je bij het studeren.

Je verhoogt je begripsvermogen en dus het onthouden van het bestudeerde materiaal. Je concentratie neemt aanzienlijk toe. Het studeren kost minder moeite en minder tijd in vergelijking met eerst.

Hoe duurzaam blijft de informatie in mijn geheugen opgeslagen?2020-03-08T20:22:34+00:00

Opgeslagen informatie zit in het langetermijngeheugen.

Door te lezen met de Smartmethode blijft de informatie gegarandeerd veel langer aanwezig dan bij de je gewone manier van lezen. Ook snelleestrainingen helpen hierbij niet. Zeker niet wanneer het een dag duurt. Een dag is simpelweg veel te kort om de beste strategieën aan te leren.

Begrijp ik ook echt alles wanneer ik SmartReading heb gevolgd?2020-03-08T20:19:08+00:00

Ja, wanneer je met de smartmethode leest begrijp je niet alleen alles, je begrijpt het beter.

Het is zeker niet zo dat je diagonaal door de teksten gaat. Veel snelleestrainingen leren je dit. Koppensnellen, skippen, diagonaal lezen, sneller ‘pratend’ lezen etc.

Onze gepatenteerde methode leert je om alles, meer visueel, te lezen. Het begrijpen van wat je leest doe je met je bewuste kortetermijngeheugen.
Het onthouden en reproduceren doe je met een combinatie van je korte- en langetermijngeheugen. Met SmartReading ervaar je dat je meer vertrouwen krijgt in je langetermijngeheugen.

Je zult ervaren dat je de informatie op detailniveau kunt herinneren. Je tijdmanagement verbetert en het levert bovendien een grote kostenbesparing op.

Deze combinatie, lezen met de smartmethode en mindmappen werkt zeer betrouwbaar.

Ik hoorde ook over de cursus smart typing, wat is dat?2020-03-08T20:15:17+00:00

SmartTyping – De nieuwe manier van blind leren typen!

Voorkomen is beter dan genezen

  • Lukt het je niet om de motivatie of discipline te vinden een online typecursus te doen?
  • Heb je veel typwerk aan brieven, administratie enzovoort?
  • Zit je op school veel achter je computer?
  • Wil je de vervelende gevolgen van RSI vermijden?
  • Heb je last van dyslexie?

SmartTyping is de oplossing voor jongeren en volwassenen.
Geen vervelende motivatieproblemen meer door 4 uur klassikale training.

Zakt het lood je in de schoenen omdat het online aanleren eerder een last is dan dat het leuk is om te doen? Geen nood, in 4 uur tijd weet je de toetsen gegarandeerd blindelings te vinden. Daarna is het leuk om je snelheid en accuratesse te zien groeien. Omdat je na de 4 uur durende breinvriendelijke training de toetsen blindelings weet te vinden is het online oefenen met ons systeem een pretje geworden.

Voor hen die beweren dat het niet in 4 uur kan?

Zie de lijst aan referenties en inmiddels over de duizenden mensen die SmartTyping hebben gedaan.

Voor de jongeren
Wanneer je kind blind en met tien vingers kan typen haalt het betere resultaten op school. Omdat de concentratie niet meer uitgaat naar het toetsenbord is er veel meer aandacht voor de inhoud van een schoolopdracht. Dat geeft een behoorlijke voorsprong. Het maken van werkstukken en boekverslagen wordt leuker. Je zult versteld staan van de prestaties van je kind dat ook nog eens meer tijd over houdt voor andere leuke dingen.

Ben je een pappa of mamma?
Ben je een ouder die ook snel zou willen kunnen typen? Doe dan mee met je kind.

Zie het onderzoek van Dr. Henny van der Meijden van de Radbout Universiteit.
Deze vind je op smarttyping voor de jeugd, klik hier.

Voorkom RSI
Typ je met twee vingers dan kijk je waarschijnlijk voortdurend naar het toetsenbord. De afwisseling beeldscherm versus toetsenbord belast je nekspieren. Doordat je geen tempo maakt zit je langer achter de computer. Je moet je werk af krijgen en neemt daardoor geen rustpauzes. Heb je wel eens koude handen achter je computer? Dat komt doordat de circulatie in je lichaam minder goed functioneert en de afvalstoffen minder snel worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat een verhoogde kans op RSI. Leer je SmartTyping dan typ je blind met 10 vingers zonder naar het toetsenbord te kijken. Je bent eerder klaar en hebt tijd over voor de broodnodige rust.

Heb je last van dyslexie?
Door de breinvriendelijke SmartTyping methodiek ondervinden mensen met dyslexie dat het aanleren van blind en snel kunnen typen gemakkelijker gaat. Logopedisten en remedial teachers weten uit ervaring dat mensen met dyslexie veel profijt hebben van een typecursus. Wanneer je door je dyslexie ook moeite hebt met lezen, kijk dan eens naar SmartReading. Een snelleesmethode die ook uit de ontwikkeling van het breinvriendelijk leren is ontstaan.

Een SmartTyper zit niet gebogen over het toetsenbord de juiste toetsen te zoeken. Het automatisme wordt een soort ‘lezen met je vingers’ Het lijkt op hele woorden typen in plaats van letter voor letter.

De omgekeerde wereld
SmartTyping gaat uit van de kracht en efficiency van je brein. Je leert eerst de karakters en hun positie op het toetsenbord in je brein te verankeren, waarna je brein de fijne motoriek aanstuurt. Dit in tegenstelling tot conventionele (online)typetrainingen, waarin je de motoriek net zo lang herhaalt totdat je brein dit herkent en opslaat. Dat kost veel meer tijd en brengt weinig plezier.

Onze ervaring is dat je sneller leert wanneer je ook plezier hebt in het leerproces. SmartTyping biedt je dit plezier gegarandeerd!

Na de training (4 uur) ga je gedurende 3 weken oefen in ons online follow-up systeem. Een kwartier tot half uur per dag op een prettige manier je snelheid en nauwkeurigheid opbouwen. Na 6 weken heb je een progressie van gemiddeld 20% gemaakt ten opzichte van je startsnelheid. Wij belonen je met een officieel SmartTyping certificaat.

Schrijf vandaag nog in en typ over 6 weken sneller dan voorheen!

Ik wil niet alleen diagonaal door teksten heen gaan. Begrijp ik echt alles wanneer ik SmartReading heb gevolgd?2020-03-08T20:04:37+00:00

Met SmartReading lees je alles tot op detailniveau.

Het begrijpen van de informatie doe je met je bewuste kortetermijngeheugen. SmartReading laat je daarbij vertrouwd worden met je brein dat herkent en onthoudt. Dit is je langetermijngeheugen en werkt zeer betrouwbaar. Dit zal je, wanneer je besluit de training te gaan doen, in een oefening duidelijk worden.

Je leest gegarandeerd 3 boeken met de smartmethode en doet slecht 2 tot 3 uur over een boek van ongeveer 250 pagina’s. Door de smartmethode kun je zo snel gaan en weet je veel meer dan voorheen.

SmartReading is uniek en gaat veel verder dan een snellees training.

De smartmethode is niet te evenaren!

Geven jullie ook In Company (bedrijfs-)trainingen?2020-03-08T20:03:13+00:00

Ja, met grote regelmaat.

Soms komt er iemand de training volgen via een open inschrijving, waarna wij één of meerdere groepen in de organisatie trainen in SmartReading.

Ontvang vrijblijvend een In Company voorstel.

Ik heb het gevoel dat ik zeer langzaam lees, is dat te meten en doen wij dat tijdens de training?2020-03-08T20:00:11+00:00

Ja, in het begin van de training doen we een leestest (nulmeting). Deze bepaalt je snelheid en begripsvermogen. De snelheid wordt gemeten in woorden per minuut en het begripsvermogen in percentages. Meten is weten nietwaar?

Werkt SmartReading ook in andere talen en kun je het toepassen om een taal te leren?2020-03-08T19:58:51+00:00

SmartReading werkt in alle talen.

Voorwaarde is wel dat je een acceptabel vocabulaire hebt van de taal waarin je leest en dat je bekend bent met de grammatica.
Er dient dus eerst een basis aanwezig te zijn van de te leren taal. Wanneer ons brein geen basis heeft werkt het niet. Wanneer de basis er is gaat het met de smartmethode wel sneller.

Moet je ontspannen en relaxed zijn? Op mijn werk lijkt mij dat onmogelijk te bereiken.2020-03-08T19:56:53+00:00

Zeer zeker.

Een belangrijk element in de training is de stressfactor. We hebben na 25 jaar ervaring de beste technieken om te leren hiermee om te gaan en te ontspannen.

SmartReading leert je om mindfullnes te lezen.

Juist omdat het op het werk niet altijd even rustig is. Deze technieken hebben vaak ook effect op andere terreinen. Verminderde nekspanning, buikspanning en andere (geestelijke) klachten.

De stapels werk op mijn bureau geven veel spanning omdat ik er niet aan toekom. Leren we hoe we hiermee om moeten gaan?2020-03-08T19:54:51+00:00

Vluchten heeft met ons ‘oudste brein’ te maken, het Reptilian Brain. Dit staat weer in verband met stress.
Wanneer je veel werk ziet zorgt je brein voor een vluchtreactie oftewel een stressreactie. De beide hersenhelften werken op halve kracht en je ervaart dat het langzaam gaat.

Door de beste technieken van de smartmethode zal je brein niet in de vluchtreactie gaan. Je leert mindfullnes te lezen!!!

Ik lees over SmartReading en mindmappen, wat moet ik nu kiezen?2020-03-08T19:48:23+00:00

Je hoeft geen keuze te maken, je leert het allebei.

Mindmappen is een onderdeel van de gehele smartmethode. Je leert dit in de training.

 

Hoeveel kan ik lezen zodat het nog effectief werkt?2020-03-08T19:45:58+00:00

Dit is afhankelijk van je persoonlijke concentratieboog.

Wij kennen mensen die elke week 2 of meer boeken lezen naast hun zakelijke informatie. Je kunt net als nu een boekenlegger gebruiken. Je hoeft je boek niet in 1 keer uit te lezen.

Gaat het voor mij werken?2020-03-08T19:28:09+00:00

Ja, waarom niet?

Het gaat ook voor jou werken. SmartReading werkt voor iedereen omdat het voor elke leerstijl is aangepast.
Heb je dyslexie? Zie waarom de smartmethode zo’n verademing is voor mensen met dyslexie.

Zie: ervaringen

Wanneer, hoe vaak en waar wordt de opleiding gegeven?2020-03-08T19:23:17+00:00

Voor de cursusdata klik hier en zie het rooster ‘open inschrijvingen’.

Wil je voor een In-Company training een voorstel ontvangen?

Klik hier voor een voorstel.

Zijn de prijzen van deelname nog actueel?2020-03-08T19:18:41+00:00

Ja, de prijzen op onze website zijn altijd actueel.

We hebben een ‘niet goed geld terug’ garantie.

Bel gerust en ik leg je met plezier uit wat SmartReading is en hoe het werkt. Tel.: 0252 518537

Hoe lang duurt de training SmartReading?2020-03-08T19:16:49+00:00

Hoe lang duurt de training SmartReading?

  1. De blended training duurt 2 dagen klassikaal en een deel online.
    De individuele aandacht bij de blended training is uitstekend omdat je klassikaal met de trainer optrekt. Vooraf, tijdens en na de training heb je beschikking over de volledige online training.
  2. Je hebt net zolang als je wilt toegang tot de online training.
    Wanneer je de online training doet is het voordeel dat je dit geheel op je eigen wijze en tempo kunt doen. Je heb niet direct antwoord op je vragen. Je kunt ze per e-mail stellen en de trainer beantwoord binnen 24 uur.
    Ja kunt ook telefonisch contact hebben op een moment dat het ons beider schikt of een skype sessie plannen.
  3. De 2-daagse jeugd training helpt jongeren omdat vaak voor alleen de online versie de aandacht verslapt en de concentratie niet optimaal is. Voor een kleine meerprijs kan je zoon en/of dochter naast de 2-daagse ook de online versie volgen.

Het uiteindelijke resultaat is identiek.

Heb je en aantal reacties van ex-cursisten die de training SmartReading hebben gedaan?2020-03-08T19:10:23+00:00

 

Ik raad je aan SmartReading te doen omdat het mij heeft geholpen aan een nieuwe kijk op lezen!

 

De cursus SmartReading was een bijzondere ervaring. En geen alledaagse. Gooi alles wat je weet van lezen overboord en geef je over. Het is zó superhandig, dat ik me afvraag waarom niet iedereen dit leert. Allemaal aan de SmartReading zou ik zeggen! Het is ‘waanzinnig’!

 

Ik raad je aan om te gaan ‘SmartReaden’ omdat het je helpt op relatief eenvoudige wijze de doelen die je jezelf bij het lezen van het boek gesteld hebt te verwezenlijken.

 

Voornamelijk zijn concentratie en eenvoud de kernwoorden die bij mij opkomen.

 

Er is een (informatie-) wereld voor me opengegaan! Weet zeker dat het me veel gaat opleveren. In het begin van de training ben je sceptisch en klinkt het allemaal te mooi om waar te zijn. Aan het einde van de eerste dag merk je echter al verschil. Na het lezen van 3 boeken met de Smart Methode merk je dat het echt helpt en werkt.

 

Je onthoud meer dan je zelf had verwacht. Zelfs kleine details. Een echte aanrader dus. Kinderen zouden het op de basisschool al moeten leren.

 

Ik raad je aan om SmartReading te doen, je bespaart echt superveel tijd en hebt in no time een overzicht en inzicht waar je normaal 3x zo lang over zou doen.

 

Beste buurman,
Ik raad je de cursus “SmartReading” van Global Edutainment aan omdat deze echt werkt.
Ik ben tenminste 4x zo snel gaan lezen. Je buurman.

 

De training was erg duidelijk, ik vond het een hele prettige tempo.
Doe vooral een keer mee met de cursus!

Zie: ervaringen

Beloven jullie dat het de investering waard is?2020-03-08T19:07:25+00:00

Ja, wij garanderen dat SmartReading jouw investering waard is.

Er zijn andere goedkopere trainingen, of trainingen van een dag. Daar kun je diagonaal leren lezen of sneller verklankend leren lezen. SmartReading daarentegen leert je op topsnelheid een boek op detailniveau in je langetermijngeheugen op te slaan. Het is een kwalitatief zéér hoogstaande training, gegeven door gecertificeerde trainers met meer dan 20 jaar ervaring in breinvriendelijk trainen.

SmartReading is evidence based!!!

Daarnaast bieden wij als enig instituut een ‘niet-goed-geld-terug-garantie’.
We hebben regelmatig cursisten die in het verleden ergens een snelleestraining hebben gedaan. Zij vertellen ons: “Zo dan, dit is echt wel even iets anders”.

Zie: ervaringen

Bel gerust en ik leg je met plezier uit wat SmartReading is en hoe het werkt. Tel.: 0252 518537

Kan ik de gehele methode in 1 dag leren?2020-03-08T18:50:30+00:00

Nee, het is niet mogelijk om een echte snellezer te worden in ėėn dag.

De 1-daagse trainingen die worden aangeboden zijn best wel leuk maar helpen je nadien niet echt verder. Althans, dat zeggen cursisten die ooit hun geld daaraan hebben uitgegeven en alsnog de smartmethode leren.
Je hebt dan immers niet de ervaring opgedaan dat je een heel boek tot op detailniveau kunt reproduceren.

Dit doe je wel tijdens de blended, online of 2-daagse trainingen die je bij ons doet.

Wat is het verschil tussen de blended, online en 2 -daagse jeugd training smartReading?2020-03-08T18:45:16+00:00

Het verschil tussen de blended – online en 2 -daagse jeugd training smartReading

  1. De individuele aandacht bij de blended training is natuurlijk beter omdat je klassikaal met de trainer optrekt. Vooraf, tijdens en na de training heb je beschikking over de volledige online training.
  2. Wanneer je de online training doet is het voordeel dat je dit geheel op je eigen wijze en tempo kunt doen. Je heb niet direct antwoord op je vragen. Je kunt ze per e-mail stellen en de trainer beantwoord binnen 24 uur.
    Ja kunt ook telefonisch contact hebben op een moment dat het ons beider schikt of een skype sessie plannen.
  3. De 2-daagse jeugd training helpt jongeren omdat vaak voor alleen de online versie de aandacht verslapt en de concentratie niet optimaal is. Voor een kleine meerprijs kan je zoon en/of dochter naast de 2-daagse ook de online versie volgen.

Het uiteindelijke resultaat is identiek.

Wat is het verschil tussen ‘gewoon’ lezen en SmartReading?2020-03-08T18:30:45+00:00

De verschillen tussen gewoon lezen en SmartReading.

Wil je een ééndaagse snelles training volgen? Dan zal wat hieronder in het rood staat niet veranderen of je zult later terugvallen in je oude gewoontes!

Lezen: Je ’zegt / denkt’ de woorden in je hoofd (verklanken).
SmartReading: Je gaat meer en meer visueel lezen. Het verklanken neemt af.

Lezen: Je leest niet sneller dan dat je spreekt.
SmartReading: Je leest meerdere regels tot alinea’s tegelijk.

Lezen: Je leest nu gemiddeld tussen de 250 en 300 woorden per minuut.
SmartReading: Je leest minimaal 1.500 woorden per minuut.

Lezen: Je dwaalt af en denkt aan andere zaken waardoor je terugspringt in de tekst (wat heb ik nu gelezen?).
SmartReading: Je brein heeft geen tijd en geen behoefte meer om af te dwalen. Je leest door en blijft geconcentreerder.

Lezen: Je legt tijdens het lezen associaties met bestaande kennis terwijl je doorleest. Je weet niet meer wat je gelezen hebt en springt wederom terug.
SmartReading: Jouw brein legt automatisch tekstinhoudelijke verbanden waardoor je begripsvermogen toeneemt.

LezenJe checked steeds of je de tekst begrepen hebt.
SmartReadingJe begrijpt in hoge mate wat je leest met de smartmethode.

Lezen: Je wilt elk detail opnemen en je merkt dat dit niet lukt.
SmartReading: De details zijn je duidelijk en worden met elkaar in verband gebracht door het mindmappen.

Lezen: Je merkt dat het lastig is om goed te bevatten wat het geheel is naarmate je steeds verder in het document bent.
SmartReading: Je merkt dat je begripsvermogen steeds verder toeneemt.

Lezen: Je merkt dat het lastig is om te onthouden wat je leest.
SmartReading: Je krijgt steeds meer vertrouwen in jouw brein en onthoudt meer en meer.

Lezen: Je merkt dat je kortetermijngeheugen snel vol zit terwijl je doorleest.
SmartReading: Je leest met het volle potentieel van jouw brein, waardoor je opnamevermogen toeneemt.

Lezen: Je begripsvermogen is gemiddeld 54% (Elke groep al jarenlang hetzelfde).
SmartReading: Je begripsvermogen is toegenomen tot gemiddeld 76 – 80%.[/three_fourth]

Lezen: Je concentratie is matig tijdens het lezen.
SmartReading: Je concentratie is hoog tijdens het lezen met de smartmethode.

Lezen: Sterke interne dialoog en gevechten of het allemaal wel lukt.
SmartReadingStil in je hoofd, rust en vertrouwen.

 

 

Werkt SmartReading ook voor mijn kind?2020-03-08T18:26:55+00:00

SmartReading werkt ook voor je kind(eren).

Wij geven onze training regelmatig aan kinderen vanaf 11 jaar. Vader of moeder komt soms mee. Wil je weten wat ze zeggen? Zie de referenties!

SmartReading versus snellezen2020-03-08T19:32:40+00:00

SmartReading is de enige training waarin je jouw ‘leescentrum’ activeert.

Hierdoor lees je visueel, gaat je concentratie omhoog, lees je sneller en zul je meer onthouden. Het is geen trucje maar een kunde om visueel te leren snellezen! Door meer dan 20 jaar ervaring en open staan voor feedback kun je alleen visueel leren snellezen met SmartReading.

SmartReading heeft een bijzonder gunstig effect op dyslexie.

Zie waarom de smartmethode zo’n verademing is voor de dyslect.

Door de verandering in de automatisering van het lezen vertellen deelnemers dat ze geen last meer hebben van dyslexie.

Zie hiervoor referenties/dyslexie.

Door onze jarenlange ervaring is SmartReading geëvolueerd tot een bijzondere studie- en snelleesmethode.

Copy cats proberen het wel maar zijn er niet!

Maak voor jezelf het onderscheid

Ons wordt vaak gevraagd waarin SmartReading zich onderscheidt. Het antwoord is essentieel.


Lazy Brain

Snellezen leert je hoe je op dezelfde manier lineaire sneller gaat lezen. Simpel gezegd: “je pratend lezen gaat sneller”. Niet ‘brein-vriendelijk’.

 


Smart Brain

SmartReading daarentegen leert je jouw ‘leescentrum’ te activeren. Dit verwijdert je ‘lees remmer’ waardoor je snel en op een visuele manier een boek op detailniveau in je langetermijngeheugen kunt opslaan. Heel ‘breinvriendelijk’.
Daarnaast leer je jouw geheugen gemiddeld 30% beter te benutten. Wanneer je dit hebt bereikt wordt lezen als het kijken naar een film.

SmartReading is uniek gezien de werking op detailniveau!

Het brein leest2020-03-06T18:28:27+00:00

Je brein leest, je ogen zijn de lenzen die de tekst doorlaten

  1.  Tunnelvisie
  2.  Lezen met perifeer zicht

Een belangrijk inzicht voor wie sneller wil gaan lezen is dat je niet met je ogen leest maar met je brein!
Traditionele (snel)lezers gebruiken 20% van hun gezichtsveld, SmartReaders doen een beroep op hun 80% perifeer gezichtsveld.

Oogspiertraining heeft geen zin, laat je niet misleiden!

We horen steeds van deelnemers die ergens een snelleestraining hebben gevolgd dat je elk woord ‘verklankend’ dient te lezen anders begrijp je het niet. Dat er een maximum zit aan de snelheid en je door middel van oogspieroefeningen sneller gaat lezen. Dat klopt, echter blijft het wel verklanken. Je gaat sneller verklankend lezen. Wanneer je dit doet zul je merken dat je afgeleid blijft worden en dat je veelvuldig terug in de tekst moet gaan om deze goed te begrijpen. Dit gaat enorm in tegen de natuurlijke manier van je brein om informatie op te nemen. Het kost je wederom veel tijd en uiteindelijk val je terug op je oude manier. Hoewel er tegenwoordig velen zijn die roepen dat ze je ook visueel leren lezen, klopt dit niet, want ze weten niet hoe onze methode in elkaar zit.

Lezen met Tunnelvisie
De meeste mensen lezen met een tunnelvisie. Met tunnelvisie lezen betekent dat je weinig woorden tegelijkertijd leest. Je hebt dat vroeger op schoolgeleerd. Je las woord voor woord en daar bleef het bij. Voor de meeste mensen ligt dat tussen de 1 à 3 woorden. Met oogspieroefeningen haal je wellicht een verdubbeling van je leessnelheid.

De smartmethode

Echt snel kunnen lezen en je begrip verhogen zit hem in de combinatie van technieken van de smartmethode. Hoe zit dat?

Perifeer lezen

Met een perifeer blikveld gaat je brein meerdere woorden en ook meerdere regels zien. Perifeer kijken betekent bij ons dat je zowel horizontaal als verticaal meer gaat zien. Denk eens aan autorijden. Je kijkt recht voor je en tegelijkertijd registreren je hersenen wat er rondom je gebeurt. Dit gebeurt ook wanneer je recht voor je uit kijkt. Het perifere blikveld beslaat maar liefst 80%van de 260 miljoen lichtgevoelige fotoreceptoren die zich in je oog bevinden. De resterende 20% is gewijd aan het centrale blikveld.

Traditionele snellezers gebruiken 20% van het centraal blikveld en zijn gefocust op 1 tot 3 woorden in een zin.

SmartReaders doen een beroep op hun 80% perifeer gezichtsveld. Op die manier lezen je hersenen niet alleen de regels die je op dat moment aan het lezen bent, maar tegelijk verkennen je hersenen wat er nog meer op de bladzijde staat. Deze ruime manier van lezen vermijdt ook dat je je ogen te strak fixeert waardoor je snel vermoeid raakt. Met de smartmethode leer je deze vorm van lezen.

Je brein leest, je ogen fungeren slechts als lenzen net als bij een camera. Omdat je met SmartReading een breder blikveld leert ‘aanzetten’ wanneer je leest, lees je gemakkelijk meerdere regels tegelijkertijd. Met aanvullende technieken ga je merken dat het ‘voorlezen in jezelf’ afneemt. We lezen kinderen voor in bed, omdat ze dan sneller in slaap vallen, je zult begrijpen dat we dit effect bij snellezen niet nodig hebben. Wanneer je stopt met voorlezen aan jezelf, ga je vanzelf sneller lezen en zul je ervaren dat je concentratie enorm toeneemt. Dit leidt weer tot meer gedetailleerde opname en dus een beter geheugen.

SmartReading is een feest voor je brein en een verademing voor dyslectici.

Met SmartReading ga je weer op je natuurlijke manier lezen.

Ik vind het toch nog een beetje ongeloofwaardig. Geven jullie garantie?2020-03-04T21:41:41+00:00

Ja, wij geven garantie!

Wij hebben een ‘geld-terug-garantie’ voor je. Ben je na de eerste dag niet overtuigd van onze methodiek, dan krijg je zonder vragen je inschrijfgeld minus 10% terug. Uit ervaring weten wij echter dat SmartReading ook voor jou een uitkomst biedt. Zie ook de films en luister wat deelnemers vertellen. Zij zijn de mensen die het eerst ook niet geloofden en sceptisch waren. Wanneer je die gezien hebt wordt het voor jou waarschijnlijk ook geloofwaardig.

Bel gerust en ik leg je met plezier uit wat SmartReading is en hoe het werkt. Tel.: 0252 518537.

Met aanwijzer lezen2020-03-04T21:12:51+00:00

Met aanwijzer lezen

Wanneer je met een aanwijzer leest hebben je ogen gerichte begeleiding en ga je direct sneller lezen, simpelweg omdat je geen blikveld verspilt. Als kind deed je dit al automatisch met je vinger. Door de combinatie van technieken in SmartReading ga je ook van rechts naar links lezen. Uiteindelijk lees je meerdere zinnen tegelijk op een visuele manier. Door de grote blokken tekst die je tegelijkertijd leest ervaren dyslectici minder problemen bij het lezen.

Het is hetzelfde principe als turbolezen maar met één groot verschil. Je gaat bij ons van rechts naar links lezen. Na een tijdje doet zich het volgende fenomeen voor. Ook van rechts naar links lezen pakt je brein met het grootste gemak zinnen op. Eerst één en daarna meerdere regels. Je ogen hoeven niet telkens meer terug te springen naar de linkerzijde van de pagina. Ze volgen op een heel natuurlijk manier je aanwijzer. In één vloeiende beweging dans je door de pagina heen.
In twee dagen heb je je leessnelheid verviervoudigd, of misschien wel vervijfvoudigd. Je hebt een geheel nieuwe strategie in je neurologie geïmplementeerd. De laatste stappen zullen zijn dat je hele paragrafen tegelijk gaat lezen.

Met SmartReading ga je weer op je natuurlijke manier lezen.

Mindful lezen2020-03-04T15:22:51+00:00

Waarom ontspannen lezen en studeren zo belangrijk is.

SmartReading leert je Silent mind technieken die verder gaan dan je alleen maar vertellen dat je ontspannen moet zijn.
Met de smartmethode leer je geavanceerde ontspanningstechnieken om de wisselwerking tussen je linker- en rechterhersenhelft optimaal te maken. Deze technieken doorbreken de vicieuze cirkel van spanning en doorbreken negatieve ‘loops’ (overtuigingen) in het denken.

Weg met die angst iets te missen, gebruik het volle potentieel van je brein!
Traditionele snelleestrainingen vertrouwen te veel op herhaling en negeren de kennis die we nu hebben van het ‘whole-brain’ leren. Bij gebruik van het volledige arsenaal aan mogelijkheden van versnelde leertechnieken neemt je effectiviteit met 30% toe. Dit gaat overigens niet in 1 dag.

Hersengolven binnen de SmartReading training

Lezen met meer rust zorgt ervoor dat beide hersenhelften optimaal samenwerken. Je leert goede concentratietechnieken met SmartReading wat een belangrijk onderdeel is. Het snellezen gaat hierdoor veel gemakkelijker. Je neemt meer details op wanneer je ontspannen leest, wat weer tot beter herinneren leidt en dat is natuurlijk weer bevorderlijk voor je zelfvertrouwen.

Alles wat je leest wordt opgeslagen in Teta.

Je kunt je voorstellen dat het heel moeilijk wordt om de informatie uit Theta te halen als je in Gamma bent. Omgekeerd; als je leest ben je het beste in de Alfa staat zodat de informatie makkelijk bij Theta kan binnenkomen.

De brug tussen de Alfa- en Teta

Dit ervaar je bijvoorbeeld wanneer je net wakker bent en je onder de douche plots antwoorden krijgt op vragen of met goede ideeën komt. Dit is de brug tussen onbewust en bewust. Het is dus heel belangrijk tot rust te komen om enerzijds informatie op te kunnen slaan en anderzijds de informatie weer terug te halen.

Alfa-golven

Alfa-golven (8-12 Hz.) treden op als je ontspannen bent. Hier worden visuele prikkels verwerkt en ben je ontspannen en alert. Het leescentrum activeren waarmee je visueel leest komt hier ook om de hoek. In alfa is je denken optimaal en studeer je het beste. Uit onderzoeken blijkt dat je in alfa rustiger bent en je in staat bent goed te focussen. In alfa neem je nieuwe informatie beter op en wordt deze beter opgeslagen. Je kunt de informatie dan ook sneller naar boven halen. Alfa-golven zijn goed voor examens.

Bèta-golven

Bèta-golven (16-38 Hz.) zorgen voor je overleving, het oplossen van problemen en snel reageren. Bèta-golven zijn meetbaar in de hersenen bij boosheid, angst, agressie en als je wilt vluchten. In bèta ben je gespannen en werkt je geheugen minder goed.

Thèta-golven

Thèta-golven (4-8 Hz.) zijn je ‘creatieve’ golven die te meten zijn vlak voor het wakker worden of net voor het in slaap vallen. Soms zie je helder wat je goed of fout hebt gedaan, een moment van inzicht. Veel mensen hebben hun beste ingevingen waarbij ze zich ontspannen voelen. Wanneer je na een rit op de weg thuis bent gekomen en je afvraagt of je wel bent gestopt voor het rode licht etc., dan handel je vanuit het onderbewuste deel van de hersenen, dat niet beschikbaar is voor het bewuste deel. Thèta-golven kun je dus ook overdag hebben, tijdens het staren of dagdromen.

Delta-golven

Delta-golven (0,5-4 Hz.) komen voor bij baby’s en tijdens diepe slaap. Hoe dieper je slaapt hoe langzamer de hersengolven zijn. Gebeurtenissen uit je vroegste jeugd herinner je in deze toestand.

Gamma-golven

Gamma-golven (38-80 Hz.) De Gamma golven beginnen pas bij 38 Hz. en gaan ver door richting 80 Hz. In de gamma staat heb je een sterke waarneming en vermogen voor het oplossen van problemen. Een hoog bewustzijn.

Met SmartReading ga je weer op je natuurlijke manier lezen.

 

Stemmetje in je hoofd2020-02-25T20:16:35+00:00
 

Interne dialoog, dat stemmetje in je hoofd bij het lezen.

Je doet teveel tegelijkertijd.

Terwijl je leest, probeer je te begrijpen en te onthouden wat er geschreven staat. Je legt verbanden en zet de tekst om naar je gedachtenwereld. Je maakt analyses en je merkt dat je ‘in discussie gaat met de auteur’. Zijn visie druist in tegen die van jou. Je bent het niet of maar deels eens met wat er geschreven staat. Tegelijkertijd ben je bang om te vergeten wat je net gelezen hebt en ga je memoriseren terwijl je leest. Besef dat je, terwijl je al deze gedachten formuleert, niet meer aan het lezen bent. Je bent dan niet meer bij de les en weet niet meer wat je net allemaal gelezen hebt. Dat betekent dat je herhaaldelijk zal moeten terugspringen in de tekst, waardoor je nog meer tijd verliest. Door al deze gedachten maak je dat je je kortetermijngeheugen overbelast en blokkeer je de opslag van nieuwe kennis in je langetermijngeheugen. Je merkt heel snel dat je niet meer weet wat er stond. Lees je op de conventionele manier, dan moet je brein drie dingen tegelijk doen: lezen, reflecteren en trachten te onthouden wat er staat. Je brein raakt in verwarring en weet niet meer wat je gelezen hebt en je springt terug. Je hersenen kunnen veel, maar drie dingen tegelijk is teveel.

Multitasking is trouwens een mythe, maar dat heb je vast zelf ook al ondervonden.
Verbanden leggen doe je daarna met mindmappen en springlezen. Een tijdwinst van jewelste!

Zo heb je het geleerd maar het kan anders.

[global_list list=’Te traag en te zorgvuldig willen lezen;Angst om informatie te missen;Interne dialoog;Terugspringen; Verklanken;Afdwalen’]

Leer hoe je van je leesremmers af komt.

De grootste leesremmer van allemaal? Jijzelf!

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en alle andere snelleestrainingen die er zijn.
We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.

Afdwalen2020-02-25T20:13:04+00:00

Herken je het afdwalen?

Je brein gaat naar Timboektoe of de Bahama’s Tijdens het lezen werd je door je interne dialoog afgeleid. Kreeg je allerlei gedachten zoals: ‘Wat een saaie tekst.’ ‘Waar gaat dit over?’ ‘Wat zit ik te doen?’ ‘Wat weet ik er straks nog van?’ ‘Oh ja, hoe heet die man of vrouw ook weer? Ik ben altijd al slecht geweest in het onthouden van namen.’ Enzovoort. Best wel sympathiek dat je met jezelf zit te praten, maar geef toe dat dit niet echt bevorderlijk is voor je begripsvermogen.

Zo heb je het geleerd maar het kan anders.

[global_list list=’Te traag en te zorgvuldig willen lezen;Angst om informatie te missen;Interne dialoog;Terugspringen; Verklanken;Afdwalen’]

Leer hoe je van je leesremmers af komt.

De grootste leesremmer van allemaal? Jijzelf!

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en alle andere snelleestrainingen die er zijn.
We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.

Terugspringen2020-03-06T19:05:12+00:00

Heb je gemerkt dat je tijdens het lezen steeds aan het ‘terugspringen’ bent? Nog even herhalen wat je net gelezen hebt, wat was het ook alweer? We laten wel eens mensen slechts één of twee alinea’s lezen. Als we dan vragen of er iemand terugsprong, dan is het antwoord unaniem en volmondig ‘JA’. Terugspringen gebeurt voortdurend.
We springen terug omdat we bang zijn dingen te missen. We willen direct alles weten en begrijpen, en het liefst allemaal tegelijkertijd. Dat werkt niet, waardoor we én langzaam lezen én terugspringen. Om dan nog maar niet te spreken van allerlei afleiding waardoor we ook nog eens gedwongen worden om terug te springen.
Stel dat elke herlezing 1 seconde kost en dat dit gemiddeld twee keer per regel gebeurt – dan ben je voor een pagina met 40 regels 1 minuut en 20 seconden kwijt. Wanneer je een boek leest van 300 pagina’s ben je 6 uur en 40 minuten kwijt aan het terugspringen of het herlezen wat je al gelezen hebt. Terugspringen in de tekst is eigen aan conventioneel lezen. Deze neiging smelt als sneeuw voor de zon door SmartReaden.

Zo heb je het geleerd maar het kan anders.

Leer hoe je van je leesremmers af komt.

De grootste leesremmer van allemaal? Jijzelf!

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en alle andere snelleestrainingen die er zijn.
We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.

Verklanken2022-10-04T10:07:42+00:00

Herken je de leesremmer ‘verklanken’?

Je ‘denkt’ of ‘zegt’ de woorden in je hoofd terwijl je leest? Alsof je jezelf stilletjes aan het voorlezen bent. Dit betekent dat je niet sneller leest dan dat je kunt praten.

Verklanken

Verklanken of vocaliseren: je leest je zelf voor. Terwijl je deze letters leest, hoor je de betekenis ervan weerklinken in je hoofd. Dit is verklanken, vocaliseren of ook wel subvocaliseren. Je kunt zeggen dat je ‘pratend leest’ en dat je leessnelheid overeenkomt met je spreeksnelheid. Als je een boek leest, lees je jezelf eigenlijk voortdurend voor. En dat soms vele pagina’s lang. Voorlezen doen we wanneer we onze kinderen in bed stoppen. Dan vallen ze makkelijker in slaap. De conventionele methode zorgt ervoor om niet bij de les te zijn wanneer je jezelf ‘voorleest’.

Wanneer je sneller wilt lezen, zou je kunnen leren om sneller te praten in je hoofd. Maar dat is een behoorlijk vermoeiende bezigheid en veel sneller ‘praten’ dan 400 woorden per minuut is niet mogelijk. Subvocalisatie of auditief lezen vertraagt de leessnelheid enorm aangezien het ‘inwendig oor’ maar een beperkt ritme kan volgen. Met SmartReading ga je het verklanken zeer sterk verminderen en de overstap maken naar het visuele lezen. Het volledig uitbannen van subvocalisatie is niet mogelijk. In plaats van volledig bewust te vocaliseren ga je het terugbrengen naar een half bewust proces. Verrassend genoeg doe je het dan nog wel, maar je vertrouwt erop dat je het niet expliciet nodig hebt om de tekst te begrijpen. Met turbolezen ga je hiermee vertrouwd raken. Werd jij vroeger ook voorgelezen voor het slapen gaan? Oké, als je een methode zoekt om niet bij de les te blijven, ga dan vooral ”sneller voorlezen”.

SmartReading leert je visueel te lezen waardoor je veel minder verklankend leest. Informatie opnemen gaat dan een stuk eenvoudiger, je weet meer en je brein vindt het geweldig. Ook bijzonder gunstig voor dislecten. Zie hier informatie voor dyslecten.

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en andere snelleestrainingen die er zijn. We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.

Leer ook hoe je van je van al je leesremmers afkomt en schrijf je in.

Werkt SmartReading ook voor mij als dyslect?2020-03-08T19:42:51+00:00

Ingezonden e-mail SmartReading & Dyslexie.

Deze e-mail is door Global Edutainment ontvangen van een moeder die met haar dyslectische zoon
de training SmartReading heeft gevolgd. Global Edutainment heeft permissie haar e-mail te verspreiden.

Onze motivatie om de training SmartReading te volgen:

Onze zoon Bas is 10 jaar, zit in groep 6 en heeft vorig schooljaar een dyslexie verklaring gekregen. Reeds in groep 2 waren de tekenen duidelijk aanwezig maar het was nog niet mogelijk om het kind te testen. (ik ben zelf paramedisch en didactisch geschoold en was erg alert op een mogelijke dyslexie vanwege erfelijke belasting van vader’s zijde).

Het leesproces is in groep 3 zeer moeizaam op gang gekomen. In groep 4 bleek de leesachterstand dermate fors dat de schoolbegeleidingsdienst werd ingeschakeld. Uit de onderzoek kon nog geen dyslexie worden vastgesteld, omdat er nog niet positief was gescoord op het criterium ‘hardnekkige achterstand ondanks remedial teaching’. Na 20 weken RT is door de schoolbegeleidingsdienst de dyslexie verklaring afgegeven.
Naast de leesproblemen heeft Bas last van stotteren en faalangst. Hij heeft verder de neiging alles heel snel te doen en maakt hierdoor veel slordige fouten. Al met al heeft Bas een forse afkeer van lezen ontwikkeld en had hij pas heel laat (rond zijn 5e) belangstelling voor voorlezen (mede dankzij jonger zusje wat wel graag voorgelezen werd).

Tot het moment van de training las hij geen boeken, maar alleen Donald Duck. In de loop der tijd was hij wel meer gaan lezen i.p.v. alleen maar plaatjes kijken. Voor Bas zijn de meeste vakken waarbij gelezen moet worden (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, etc.) lastig. Rekenen daarentegen gaat hem zeer gemakkelijk af en hier scoort hij vanaf het begin hoge A’s voor. Hij realiseert zich heel goed dat zijn ontwikkeling anders verloopt dan die van zijn klasgenoten en voelt zich vaak dom. Om niet steeds als laatste klaar te zijn, gaat hij snel werken met alle gevolgen van dien. Hij is wel gemotiveerd om thuis extra te oefenen en begrijpt hier ook het nut van. Via mijn zus werd ik geattendeerd op de training SmartReading. Een collega van haar, tevens orthopedagoog, had haar 2 dyslectische zonen met succes de training laten volgen.

Mijn doel was om te onderzoeken of we met de SmartReading methode Bas een lees/leerstrategie konden aanreiken, die hem kon helpen met zijn moeizame lees- en leerproces. Ik zie te vaak welk effect dyslexie op volwassenen heeft (gehad) en hoop Bas hier zoveel mogelijk voor te behoeden.

Hoe Bas de training heeft ervaren:

Na de eerste dag: allereerst was het een lange zit voor een erg beweeglijk jongetje, waarbij ik me serieus afvroeg wat er was blijven hangen. Wel werd hij in de loop van de dag enthousiast toen hij merkte dat hij opeens 3 zinnen tegelijk kon lezen. De volgende dag bleek Bas in staat tot in detail aan mijn moeder uit te leggen wat SmartReading inhield.

In de tussenliggende 2 weken heeft hij -met gepaste weerstand- 3 boeken over gorilla’s gelezen met de snelleesmethode. Tevens heeft hij voor het eerst uit zichzelf een leesboek (Kameleon junior) meegenomen uit de bibliotheek.

Tijdens de 2e cursusdag kon hij een behoorlijk uitgebreide mindmap maken over de gelezen stof. 2 dagen na de 2e cursusdag kwam hij ’s avonds om 21.15 uur stralend naar beneden: zijn boek was uit. Hij had in korte tijd 40 bladzijden gelezen. “hij wist niet dat lezen zo leuk kon zijn en of ik nog zo’n boek voor hem had”.

Welke onderdelen uit de training toepasbaar zijn in de leersituatie thuis (huiswerk, toetsen voorbereiden):
Bas krijgt voor geschiedenis en aardrijkskunde samenvattingen mee naar huis. Daarnaast gebruiken we uitgebreidere samenvattingen + oefentoetsen via Internet (wat je van beren leren kan.nl). We laten hem nu steeds eerst de vragen lezen en daarna de samenvatting. Vervolgens maakt hij een mindmap. Kort na de training haalde hij een 9 voor zijn aardrijkskundetoets. Meestal haalt hij een 6, dus dit was voor hem echt een succes.

We oefenen sinds kort op de PC begrijpend lezen omdat hij hier net een CITO E- score voor heeft gehaald. Hij leest nu eerst de vragen en daarna de tekst. Hij merkt dat hij hierna toch minder moeite heeft met de antwoorden, alhoewel het lastig voor hem blijft.
Bas moest vorige week een boekverslag inleveren. Hiervoor gebruikte hij het boek van de Kameleon. Hij was in staat om een goede samenvatting te geven van het boek, iets wat hem eerder duidelijk meer moeite kostte.

Welke effecten kunnen wij tot op heden waarnemen:

Meer enthousiasme voor lezen, wat wij overigens wel moeten blijven stimuleren omdat hij anders toch terugvalt in Donald Duck.
Hij lijkt iets rustiger te lezen en meer zelfvertrouwen te hebben.
Wel moeten wij hem helpen herinneren aan de 2 boeken per maand lezen op de SmartReading-methode.
Hij lijkt mijn ‘sturing’ en ondersteuning op lees/leer gebied beter te accepteren. Wij denken dat dit te maken heeft met het feit dat we samen de training hebben gevolgd.

Binnenkort hebben wij een gesprek met de leerkracht, mede omdat Bas bij de CITO’s op leestempo en begrijpend lezen slecht heeft gescoord. De leerkracht staat erg open voor de SmartReading principes. Zo krijgt hij vanaf nu de aardrijkskunde en geschiedenisboeken mee naar huis om vooraf het hoofdstuk te kunnen lezen en een mindmap te maken. Ook gaat zij na of Bas bij de begrijpend lezen toetsen eerst de vragen mag lezen.
Hartelijke groet,
Elise

Zie waarom de smartmethode zo’n verademing is voor de dyslect.

Bij gewoon lezen kan ik me niet concentreren en begrijp ik ook niet wat ik lees, hoe kan het dat je meer begrijpt wanneer je sneller leest?2020-01-31T14:01:40+00:00

Met SmartReading is het zo dat hoe sneller je leest hoe meer je begrijpt.

Dit druist voor de meeste mensen in tegen hun overtuigingen. Hoe sneller je met de smartmethode visueel leert te lezen hoe plezieriger je brein het vindt. Lees je langzaam, dan gaat je brein (enigszins verveeld) op zoek naar andere zaken. We zijn dan met onze gedachten niet meer bij de leerstof, ons brein valt als het ware in slaap. Je dwaalt af of gaat dagdromen. In de training zul je dit al merken en ga je aantoonbaar geconcentreerder lezen en meer begrijpen.

Ik vind dat ik me slecht kan concentreren, werkt deze cursus toch voor mij?2020-01-31T14:00:19+00:00

Je leert bijzondere concentratietechnieken. Naast heel snel lezen leer je dus ook hoe je eenvoudig je concentratie kunt verhogen.

Waarom heeft SmartReading een gunstig effect op dyslexie?2022-02-20T12:32:13+00:00

SmartReading is een unieke methode van visueel lezen, wat je alleen met SmartReading leert. Dit is heel prettig wanneer er moeite is met het verklanken van de woorden en bij spelling van woorden.

SmartReading leert je op een visuele manier te lezen i.p.v. het woord voor woord verklankend lezen. Het verklanken neemt enorm af. De ‘automatisering’ van het lezen wordt anders wat een gunstig effect op dyslexie heeft.

Bij mindmapping ga je ook op een visuele manier de informatie verwerken.

De combinatie SmartReading en mindmappen heeft tot gevolg dat je sneller gaat lezen en je spelling beter wordt omdat het te spellen woord als een visueel geheel wordt gezien.
Zonder dat wij het (wetenschappelijk) kunnen verklaren durven wij, na meer dan 20 jaar ervaring, te zeggen dat SmartReading een gunstig effect heeft op dyslexie.

Wij horen dit vaak van dyslectische kinderen en volwassenen die de training hebben gevolgd.

Zie waarom de smartmethode zo’n verademing is voor de dyslect.

Dyslexie?2020-02-25T19:07:35+00:00

Dyslexie of manier van lezen

Waarom heeft de smartmethode zo’n gunstig effect op dyslexie?

Wanneer je de leesstrategie die je hebt aangeleerd door de smartmethode veranderd, is je kwaliteit van lezen beter.

Het is best mogelijk dat de uitkomst door een test dyslexie ie geweest.
Het is ook mogelijk dat de lees-strategie van je kind of jezelf verschijnselen vertoont van dyslexie.
Wanneer je de lees-strategie die je hebt aangeleerd door de smartmethode gaat veranderen, zal je kwaliteit van lezen ten goede veranderen.

Ga naar de bovenkant